O nas

Grupa młodzieżowa o charakterze wolontariatu powstała we wrześniu 2009 roku. Było wtedy 10 osób. Zadaniem młodzieży było włączanie się w różne akcje niesienia pomocy przy parafii (zbiórki ofiar do puszek, rozprowadzanie świec adwentowych itp.). Entuzjazm młodzieży poszerzał kręgi działalności. Z biegiem czasu zaczęto pomagać starszym i chorym w ich domach. Organizowano akcje szerszego zakresu: mikołajowe dla dzieci i młodzieży, paczki świąteczne, pomoc doraźna z przyczyn różnych wydarzeń. Zrodziła się myśl aby działalność młodzieży uczyć w organizacji charytatywnej pożytku publicznego. I tak została napisana prośba do Caritasu Archidiecezji Krakowskiej o powołanie Szkolnego Koła Caritas. W odpowiedzi na prośby uczniów i Dyrekcji Gimnazjum im. Kard. Adama Stefana Sapiehy, Caritas Archidiecezji Krakowskiej powołało z dniem 1 czerwca 2010 roku SKC nadając mu numer 86. Od tej pory działalność młodzieży wiele się nie zmieniła ale ludzie zaczęli dostrzegać ich „ufnym” okiem. Dzisiaj działalność wolontariatu na ziemiach Michałowic jest oficjalna i przynosi z każdym dniem coraz większe owoce. Szeregi wolontariuszy wynoszą 30 osób i się zwiększa. Każdy gest dobroci wydaje obfite owoce. Nadzieją jest, że z biegiem czasu powstanie w Michałowicach Parafialne Koło Caritas.

SKC przy Zespół Szkół

Jana Pawła II 1