Wigilia dla bezdomnych 2012

OPUBLIKOWANO: 2013-02-01 (21:07:47)

20 grudnia 2012 r. nasi wolontariusze ze Szkolnego Koła Caritas w Michałowicach udali się do Zgromadzenia Sióstr Albertynek w Krakowie, by pomóc siostrom w przygotowaniu paczek świątecznych, stroików i sali wigilijnej dla osób bezdomnych. Dzięki między innymi ich pomocy ponad tysiąc osób zasiadło za stołami w krużgankach klasztoru oo. franciszkanów w Krakowie, by uczestniczyć w tradycyjnej wieczerzy wigilijnej. Na wigilię przyszli bezdomni, samotni, biedne rodziny z dziećmi.

Wieczerzę wigilijną zorganizowali wspólnie Caritas Archidiecezji Krakowskiej i Ojcowie Franciszkanie przy udziale Urzędu Wojewódzkiego, Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, Kuchni Brata Alberta i Przytuliska dla Bezdomnych Mężczyzn. Ogromnej pomocy udzielili ponadto klerycy z seminariów franciszkanów i krakowskiej archidiecezji, harcerze, Siostry Albertynki, Maltańska Służba Medyczna oraz wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas.

Pierwszą wigilię dla bezdomnych Caritas zorganizowała 24 grudnia 1991 roku na Dworcu PKP. Odbywały się tam one do roku do 1997 i brało w nich udział około 300 osób. W 1998 roku zmieniono miejsce wieczerzy, przenosząc je na krużganki klasztoru franciszkanów przy pl. Wszystkich Świętych. Dziś, rokrocznie w "Wigilii Caritas ze św. Franciszkiem" bierze udział ponad tysiąc osób. Dodatkowo na Święta każdy z jej uczestników otrzymuje paczkę żywnościową.

Dziękujemy wszystkim wolontariuszom zaangażowanym w to dzieło i mamy nadzieję, że powtórzą swe dokonania w tej płaszczyźnie za nie cały rok.

Galeria aktualności