Informacje o Placówce

E-mail: oodp.krakowiakow@caritas.pl
Telefon: 12 425 81 70
» Opis placówki:

Ośrodek dla osób Dotkniętych Przemocą na oś. Krakowiaków 46 w Krakowie jest placówką prowadzoną przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej od 1996 r. zgodnie z umową na realizację zadania publicznego na zlecenie Gminy Miejskiej Kraków. Ośrodek świadczy pomoc z zakresu przeciwdziałania przemocy w rodzinie, pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób, polegającego na udzielaniu świadczeń w ramach interwencji kryzysowej. OODP zapewnia 25 miejsc dla osób doznających przemocy zamieszkałych na terenie Gminy Miejskiej Kraków.

Ośrodek świadczy całodobową pomoc osobom, które ze względu na zaistniałą w rodzinie sytuację, w tym zagrożenie życia, muszą opuścić dotychczasowe miejsce zamieszkania. Obiekt jest monitorowany całodobowo.

W ramach prowadzenia Ośrodka podejmowany jest zespół interdyscyplinarnych działań w ramach interwencji kryzysowej poprzez zapewnienie mieszkańcom gminy Miejskiej Kraków dotkniętym przemocą w rodzinie:

·        Pomocy psychologicznej osobistej, mailowej, telefonicznej ukierunkowanej na wyjście z kryzysu oraz w zakresie wsparcia emocjonalnego, nauki umiejętności społecznych, motywowania do podjęcia stosownej terapii i leczenia.

·        Prowadzenia grup wsparcia i grup terapeutycznych dla osób dotkniętych przemocą w rodzinie, prowadzenie grup psychoedukacyjnych dla dzieci dotkniętych przemocą w rodzinie.

·        Schronienia w sytuacji doświadczenia przemocy w rodzinie oraz specjalistycznej pomocy psychologicznej, pedagogicznej, socjalnej, prawnej itp.

Pracownicy OODP posiadają odpowiednie predyspozycje i kwalifikacje zawodowe pracy z osobami dotkniętymi przemocą. Praca z osobami w kryzysie jest trudna, dlatego też profesjonalna pomoc w rozwiązywaniu indywidualnych problemów powinna polegać na analizie wcześniejszych zdarzeń i związanych z nimi uczuć, wyzbycie się negatywnych i niesłusznych przekonań o własnej winie w zaistniałych zdarzeniach przemocy domowej, wypracowaniu indywidualnej strategii pomocy dla każdej osoby. Szczególnie trudna i niezwykle delikatna jest kwestia przemocy seksualnej wśród dzieci i młodzieży, które wymagają szczególnej troski i utrzymania strategii pomocy w najwyższym standardzie. Po opuszczeniu Ośrodka wielu byłych mieszkańców , nadal korzysta z pomocy OODP i utrzymuję stały kontakt z personelem OODP, który służy im radą, pomocą i wsparciem.

W budynku na oś. Krakowiaków 46 na czas niskich temperatur zapewniamy 10 miejsc interwencyjnego schronienia dla kobiet, przebywających na terenie Gminy Miejskiej Kraków wraz z dostępem do węzła sanitarnego.

Prowadzone jest mieszkanie chronione dla kobiet z dzieci w którym zapewnione jest 30 miejsc.

Placówka prowadzona jest na zlecenie Gminy Miejskiej Kraków.

ngo.krakow.pl

Działalność placówki finansowana jest ze środków Gminy Miejskiej Kraków  oraz Caritas Archidiecezji Krakowskiej.