Informacje o Placówce
Centrum Pomocy Dla Osób Niepełnosprawnych "Anioły na Górce"
» Adres placówki:
ul. Górki 28A
34-116 Spytkowice

» Opis placówki:

Centrum Pomocy Dla Osób Niepełnosprawnych „Anioły na Górce” w Spytkowicach rozpoczęło działalność w grudniu 2014 r. Mieści się tu: Warsztat Terapii Zajęciowej dla 50 osób niepełnosprawnych, Ośrodek Rehabilitacji Ruchowej i Społecznej z Doradztwem Zawodowym dla Osób Niepełnosprawnych i Dom Krótkiego Pobytu dla Osób Niepełnosprawnych.

Ośrodek w Spytkowicach to inicjatywa Tadeusza i Eugenii Góreckich, mieszkających w USA, którzy postanowili przekazać krakowskiej Caritas swoją ojcowiznę na dom dla osób niepełnosprawnych.

Dom został wybudowany w 2013 r. W dwukondygnacyjnym budynku na parterze znajduje się 7 sal przeznaczonych na warsztat terapii zajęciowej, sala rehabilitacji, pomieszczenia sanitarne i socjalne oraz gabinety lekarsko - pielęgniarski i psychologa. Na poddaszu mieszczą się trzy pokoje mieszkalne dla osób niepełnosprawnych z pełnymi węzłami sanitarnymi. To miejsce na Dom Krótkiego Pobytu dla osób z dalszych miejscowości, które mogłyby tu mieszkać w ciągu tygodnia i wracać na sobotę i niedzielę do swoich rodzinnych domów. Powierzchnia użytkowa domu wynosi ponad 618 m2. Zagospodarowano także teren wokół domu: wykonano drogi wewnętrzne, parkingi i przyłącza oraz ogrodzenie.

Na inwestycję wartą około 2 mln zł udało się uzyskać dofinansowanie ze środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Małopolskiego, wynoszące ponad 800000 zł. Pozostałe środki przekazała Caritas.