Informacje o Placówce
ul. Źródlana 15
Telefon: 012 653 03 41
» Opis placówki:

Rodzinny Dom Pomocy przeznaczony jest dla osób starszych, które potrzebują pomocy w sprawach życia codziennego, ale jeszcze nie wymagają stałej opieki lekarza czy pielęgniarki.

W domu mieszka 8 osób. Najczęściej wymienianymi przez mieszkańców domu powodami, dla których zdecydowali się zamieszkać w Rodzinnym Domu Pomocy są kłopoty mieszkaniowe, zły stan zdrowia i samotność spowodowana śmiercią współmałżonka.

Na parterze domu mieści się kuchnia, jadalnia, biblioteka i sala telewizyjna oraz pomieszczenia gospodarcze i mieszkanie małżeństwa prowadzącego dom. Na piętrze dwuosobowe sypialnie i łazienki oraz pomieszczenia gospodarcze. Obie kondygnacje łączy winda, z której jednak mieszkańcy starają się w miarę możliwości nie korzystać. Lubią siadywać w antresoli na półpiętrze. Dom ma też balkony i taras, otoczony jest ogrodem.

Rodzinny Dom Pomocy Caritas funkcjonuje na podstawie Rozporządzenia Ministra Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2005 r. w sprawie rodzinnych domów pomocy (Dz. U. z dnia 12 sierpnia 2005 r.). Pobyt mieszkańców jest przez nich finansowany na podobnych zasadach, jak w państwowych domach pomocy społecznej - oddają na ten cel 70 % swojej emerytury.

Caritas Archidiecezji Krakowskiej zbudowała Rodzinny Dom Pomocy w całości z darowizn. Koszt budowy domu wyniósł ok. 1 200 000 PLN. jest pierwszą tego typu placówką w Krakowie. Budynek powstał na działce ofiarowanej przez p. Marię Gądek - również starszą, samotną osobę. Na budowę Rodzinnego Domu Opieki w Krakowie przeznaczone zostały m.in. ofiary za baranki, rozprowadzane przez Caritas w parafiach w 2007 i 2008 r. w ramach Wielkanocnego Dzieła Caritas, przeprowadzanego pod hasłem „Podziel się wielkanocną radością”. Było to ok. 240 000 PLN.

Placówka prowadzona jest na zlecenie MOPS Kraków.
 Ośrodek finansowany jest przez Gminę Miejską Kraków.