Informacje o Placówce

E-mail: dmd-zywiecka@caritas.pl
Telefon: 12 269 35 79
» Opis placówki:
Dom Matki i Dziecka  im. bł. Bernardyny Jabłońskiej wybudowany został na bazie obiektu przekazanego Caritas przez parafię Matki Bożej Zwycięskiej w Borku Fałęckim.
Placówka powstała, dzięki ofiarom wiernych z archidiecezji krakowskiej składanych na konto Funduszu Obrony Życia SOS i Caritas Archidiecezji Krakowskiej oraz ofiar zbieranych podczas trzech kolejnych pasterek Bożego Narodzenia. Została poświęcona przez ks. kard. Franciszka Macharskiego i oddana do użytku 4 października 2000 r.
Placówka podlega Caritas Archidiecezji Krakowskiej oraz współpracuje z Gminą Miasta Krakowa, którą reprezentuje Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. Jest nadzorowana przez ks. Dyrektora Caritas Archidiecezji oraz MOPS.
Działalność Domu finansowana jest przez Caritas i Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. Caritas zapewnia pomoc rzeczową, częściowe wyżywienie dla mieszkanek.
Dodatkowe wsparcie finansowe i rzeczowe otrzymywane jest przez indywidualnych sponsorów, osoby prywatne, ofiarodawców, dobrodziei.

prawnik porady Caritas Kraków
1 procent, pit, 1 %