Informacje o Placówce
Telefon: 12/ 259 21 04
Fax: 12 638 07 08
» Opis placówki:
Punkt Socjalny przy Caritas Archidiecezji Krakowskiej działa już od 20 lat. Naszą misją jest pomoc osobom potrzebującym i pokrzywdzonym przez los. Nie pozostajemy obojętni na cierpienie bliźnich. Wydajemy żywność pozyskaną od darczyńców, podczas zbiórek żywności i unijnych programów pomocy najuboższym,  odzież używaną i nową pozyskaną od darczyńców. Pomagamy w zakupie węgla, opłaceniu rachunków.
Od kliku lat prowadzimy dystrybucję żywności w ramach Programów PEAD (zakończony), a obecnie FEAD (Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej) w ramach którego można otrzymać produkty spożywcze takie jak makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową, klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy. Organizujemy też działania towarzyszące - kursy pozwalające na lepsze organizowanie budżetu domowego i zdrowsze żywienie.
Co roku organizujemy kolonie i zimowiska dla dzieci z rodzin korzystających z naszej pomocy.
Realizacja programu FEAD współfinansowana jest ze środków Gminy Miejskiej Kraków.

Działalność Punktu Socjalnego finansowana jest przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej, Gminę Miejską Kraków oraz indywidualnych darczyńców.

Godziny otwarcia:

Poniedziałki 9:00-13:00
Wtorki 9:00-13:00
Środy
9:00-13:00 tylko osoby z I grupą inwalidzką i opiekunowie
Czwartki – wywiady w terenie oraz osoby po raz pierwszy przychodzące po pomoc żywnościową.
Piątki 9:00-13:00.

Ponadto Żywność z programu FEAD wydawana będzie od września 2017 do kwietnia 2018 w danej siedzibie w Krakowie przy ul. Ossowskiego 5 w środy w godz. 9.00 do 13.00.
wakacje 2017 caritas
1 procent, pit, 1 %