Informacje o Placówce
Telefon: 12/ 259 21 04
Fax: 12 638 07 08
» Opis placówki:
DOJAZD DO PUNKTU SOCJALNEGO AUTOBUSEM NR 264 Z PĘTLI W MAŁYM PŁASZOWIE (BILET AGLOMERACYJNY). Przystanek Brzegi
lub AUTOBUSEM NR 221 Z PĘTLI W MAŁYM PŁASZOWIE (BILET AGLOMERACYJNY). Przystanek Brzegi I.

Punkt Socjalny przy Caritas Archidiecezji Krakowskiej działa już od ponad 20 lat. Naszą misją jest pomoc osobom potrzebującym i pokrzywdzonym przez los. Nie pozostajemy obojętni na cierpienie bliźnich. Wydajemy żywność pozyskaną od darczyńców, podczas zbiórek żywności i unijnych programów pomocy najuboższym,  odzież używaną i nową pozyskaną od darczyńców. Pomagamy w zakupie węgla, opłaceniu rachunków.
Od kliku lat prowadzimy dystrybucję żywności w ramach Programów PEAD (zakończony), a obecnie FEAD (Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej) w ramach którego można otrzymać produkty spożywcze takie jak np. makaron, ryż, mleko UHT, ser żółty, cukier, olej rzepakowy, gotowe dania w puszkach. Organizujemy też działania towarzyszące - kursy pozwalające na lepsze organizowanie budżetu domowego i zdrowsze żywienie.

Z powodu dużych kolejek związanych z rozpoczęciem Programu Pomocy Żywnościowej Punkt Socjalny rozpoczyna wydawanie żywności w poniedziałki, wtorki, środy i piątki już od godziny 7.30. Prosimy, aby przychodzić do godz. 12.00 ze względu na możliwą kolejkę. W środy wydawanie żywności zarezerwowane jest dla osób ze znacznym stopniem niepełnosprawności (dawną I grupą ), osób po 65. roku życia i pań w ciąży, w tych samych godzinach.

Godziny otwarcia:
Poniedziałki 7.30:00-13:00.
Wtorki 7.30:00-13:00.
Środy
7.30:00-13:00 – tylko osoby z I grupą inwalidzką, osoby po 65. roku życia, panie w ciąży.
Czwartki 9.00 - 13.00 – wydawana jest tylko żywność z darowizn dla osób, które nie mają skierowania do POPŻ
Piątki 7.30:00-13:00.

Redystrybucję żywności dla mieszkańców Krakowa dofinansowuje Miasto Kraków:

Redystrybucja żywności na rzecz potrzebujących mieszkańców Gminy Miejskiej Kraków w okresie od 1 stycznia 2021 r. do 30 czerwca 2023 r. - zadanie publiczne finansowane ze środków Miasta Krakowa

Wielkanocna Akcja Caritas