Informacje o Placówce

Telefon: 12/ 267 02 60
Fax: brak
» Opis placówki:
Środowiskowy Dom Samopomocy, mieszący się w pomieszczeniach przy Parafii Matki Boskiej, Kraków ul. Komandosów 18 rozpoczął działalność 12 listopada 1996 roku. Budynek oraz wyposażenie spełniają wszystkie niezbędne wymogi do działalności terapeutycznej z osobami niepełnosprawnymi, posiada też podjazd dla wózków inwalidzkich.

Środowiskowy Dom Samopomocy przewidziany jest dla 20 osób. Uczęszczają tu osoby niepełnosprawne intelektualnie i psychicznie chore. Z usług domu korzystają osoby wymagające wsparcia w przezwyciężaniu swych trudnych sytuacji życiowych, zaspokajaniu niezbędnych potrzeb życiowych i postępowania rehabilitacyjnego rozumianego jako zespół działań zmierzających do osiągnięcia przez nie poprawy funkcjonowania, jakości życia i powstrzymywania postępującej regresji.
Zajęcia w ŚDS prowadzi 5 osób, posiadających wymagane kwalifikacje.

Celem działalności Ś.D.S jest pomoc uczestnikom w oderwaniu się od izolacji społecznej, zdobywanie umiejętności komunikowania się ze społeczeństwem oraz rozwijanie prawidłowych kontaktów międzyludzkich w środowisku rodzinnym i pozarodzinnym, a także podtrzymywanie i rozwijanie u uczestników Ś.D.S. umiejętności niezbędnych w codziennych czynnościach życiowych.

Prowadzone są działania terapeutyczne
dostosowane do potrzeb i umiejętności psychofizycznych uczestników. Postępowanie wspierająco-rehabilitacyjne obejmuje trening umiejętności i samoobsługi oraz zaradności życiowej i funkcjonowania w życiu codziennym, trening umiejętności społecznych i interpersonalnych, trening spędzania wolnego czasu.

Zajęcia terapeutyczne prowadzone są w następujących pracowniach:

- plastyczno - krawiecka

- kulinarna
         - edukacyjna
         - stolarska
         - przystosowania społecznego
         - komputerowa
         - rehabilitacja

Ośrodek finansowany jest przez Gminę Miejską Kraków.
ngo.krakow.pl