Informacje o Placówce
» Adres placówki:
ul. bpa Bandurskiego 12

» Opis placówki:

Klub Seniora działający przy parafii Miłosierdzia Bożego przy ul. Bpa Bandurskiego 12 w Krakowie (na os. Oficerskim) rozpoczął swoją działalność pięć lat temu. Sala Klubu Seniora została poświecona 9 października 2005 r. przez ówczesnego dyrektora Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Jana Kabzińskiego, podczas zorganizowanego w parafii Dnia Chorych w Tygodniu Miłosierdzia, a swoją działalność klub rozpoczął 17 listopada tegoż roku.

Opiekunem z ramienia Kościoła i parafii jest ks. Proboszcz Zygmunt Kosek, a odpowiedzialna za funkcjonowanie klubu jest s. Rachela ze Zgromadzenia Sióstr św. Józefa. Patronat nad klubem sprawuje Caritas Archidiecezji Krakowskiej, która częściowo pokrywa koszty utrzymania klubu, bowiem powstał on na bazie zlikwidowanego takiegoż klubu prowadzonego przez Caritas przy ul. Mikołajskiej.

Członkami klubu są ludzie starsi i samotni z parafii oraz z różnych stron Krakowa. Drzwi są otwarte dla każdego, kto zechce przyjść. Klub czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach 14.00 - 18.00.

Celem powstałego Klubu Seniora jest uświadomienie ludziom starszym i samotnym, że tak naprawdę nie są sami, bo wokół są ludzie, którzy cieszą się ich obecnością, a spotkanie z drugim człowiekiem zawsze ubogaca obie strony.

Ciepła atmosfera w tym miejscu to zasługa wolontariuszek, które pomagają siostrze w prowadzeniu klubu. Jest to dwanaście pań, dających swój czas i serce całkowicie bezinteresownie dla innych. Do klubu przychodzi także emerytowana pielęgniarka, która mierzy ciśnienie i poziom cukru we krwi chętnym uczestnikom zajęć.

Charytatywnie działają również prelegenci, także kapłani zapraszani przez siostrę. Jest również możliwość posłuchania muzyki, obejrzenia filmu lub gry w szachy i karty. W klubie do użytku uczestników dostępna jest bieżąca prasa, telewizja oraz darmowy poczęstunek (herbata, ciastka). Dla seniorów organizowane są również pielgrzymki, a stałym punktem planu dnia jest odmawianie koronki do Bożego miłosierdzia o godz. 15.00.

Do klubu uczęszcza w sumie ok. 40 osób. Uczestniczą też w życiu parafii poprzez udział np. w Mszach św. dla chorych, wigilii, opłatku i innych uroczystościach.