Informacje o Placówce
Telefon: 12 2721015
Fax: 12 2721015
» Opis placówki:

Stacja Opieki służy ludziom samotnym, starszym, chorym i niepełnosprawnym miasta i gminy Myślenice świadcząc bezpłatną opiekę pielęgniarską i rehabilitacyjną zarówno na miejscu w stacji jak i w środowisku (w domach podopiecznych i pacjentów).

Świadczenie bezpłatnych usług pielęgniarskich i rehabilitacyjnych umożliwia chorym i ich rodzinom funkcjonowanie w sytuacji choroby w miejscu zamieszkania, a osobom niepełnosprawnym włączenie się lub powrót do czynnego życia. Usługi te zwiększą dostęp do pielęgniarskiej opieki długoterminowej i usprawnią pomoc w zakresie rehabilitacji stacjonarnej i domowej. Zadanie to jest realizowane nieodpłatnie na rzecz mieszkańców miasta i gminy Myślenice w systemie ambulatoryjnym (w Stacji Opieki Caritas Archidiecezji Krakowskiej w Myślenicach) oraz pomocy i opieki domowej (w miejscu zamieszkania) dla osób przewlekle chorych, starszych i samotnych, niepełnosprawnych i ich rodzin głównie poprzez:

-  domową opiekę pielęgnacyjną nad osobami obłożnie i przewlekle chorymi i niepełnosprawnymi oraz świadczenie usług pielęgniarskich według potrzeby osobom starszym i samotnym,

- ambulatoryjną i domową rehabilitację leczniczą osób chorych i niepełnosprawnych obejmującą zabiegi w zakresie fizjoterapii,

- działalność profilaktyczno-edukacyjną: nauka pacjenta i jego rodziny w zakresie wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych i ćwiczeń w warunkach domowych oraz skorzystania ze świadczeń wspierających w sytuacji choroby.

Zadanie realizowane wspólnie z Gminą Myślenice.