Informacje o Placówce
32-020 Wieliczka
Telefon: 12/ 288 19 42
» Opis placówki:

Stacja opieki Caritas w Wieliczce powstała w należącym do parafii pw. św. Klemensa budynku przy ul. Sikorskiego 6. Poświęcona została 22 grudnia 1999 roku przez ks. kard. Franciszka Macharskiego.

Realizując misję Caritas Archidiecezji Krakowskiej pracownicy stacji niosą pomoc głównie osobom starszym, przewlekle chorym, samotnym, osobom z niepełnosprawnością oraz nieradzącym sobie w trudnej sytuacji choroby. Opieką objęci są mieszkańcy miasta i gminy Wieliczka oraz gminy Biskupice.

Pomoc dotyczy zadań z zakresu specjalistycznych usług opiekuńczych takich jak świadczenia pielęgniarskie i rehabilitacyjne. Istotnym elementem tej pomocy jest wsparcie emocjonalne i duchowe jako jeden z aspektów wyznaczających jakość opieki.

Świadczenia pielęgniarskie i rehabilitacyjne realizowane są na terenie Stacji Opieki w gabinetach: zabiegowym i rehabilitacyjnym oraz w domu chorego. Pracownicy Stacji dojeżdżają również do punktów pielęgniarko - rehabilitacyjnych dla Seniorów działających w Świetlicach środowiskowych na terenie gminy Biskupice. Przy stacji istniej wypożyczalnia drobnego sprzętu rehabilitacyjnego.

Zadanie realizowane wspólnie z Gminą Wieliczka i Gminą Biskupice

prawnik porady Caritas Kraków