Jałmużna Wielkopostna 2018

Około 16 tysięcy skarbonek Jałmużny Wielkopostnej trafiło do parafii i szkół archidiecezji krakowskiej. To część z ponad 650 tysięcy skarbonek rozprowadzanych przez Caritas, Diakonię i Eleos w całym kraju. Akcja trwa przez okres Wielkiego Postu i ma na celu przypomnienie dzieciom i młodzieży, ale także dorosłym, że post, modlitwa i jałmużna są nieodłącznymi częściami przygotowania do owocnego przeżywania Wielkanocy.

„Praktykowanie jałmużny uwalnia nas od chciwości i pomaga nam odkryć, że drugi człowiek jest moim bratem – to, co mam, nie jest nigdy tylko moje” - pisze w swoim orędziu na Wielki Post papież Franciszek. Rezygnując z drobnych przyjemności w Wielkim Poście, dzieci i młodzież składają do skarbonek zaoszczędzone w ten sposób pieniądze, by przeznaczyć je potem na pomoc dla osób starszych i chorych. Tegoroczna akcja „Jałmużna Wielkopostna” przebiega pod hasłem „Dar Juniora dla Seniora”. Najlepiej, jeśli organizatorzy zbiórki w parafiach lub szkołach wspólnie z dziećmi wybrali cel zbiórki - na przykład pomoc konkretnym osobom chorym lub starszym.

Biuletyn kwiecień 2018 numer (4/2018), 5.04.2018
Czytaj również