Podsumowanie programu pomocy żywnościowej

W czerwcu kończy się „Podprogram 2016” Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa FEAD 2014-2020. Dzięki finansowanemu ze środków Unii Europejskiej programowi FEAD, Caritas Archidiecezji Krakowskiej przekazała pomoc żywnościową dla ok. 34800 osób. W ramach programu przekazywano produkty spożywcze: makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową, klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.

W ramach „Podprogramu 2016” Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Caritas Archidiecezji Krakowskiej organizowała także warsztaty kulinarne, ekonomiczne oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności dla beneficjentów programu. Miały one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Zarówno do programu, jak i do udziału w warsztatach osoby potrzebujące były kwalifikowane przez Ośrodki Pomocy Społecznej.
Biuletyn czerwiec 2017 numer (6/2017), 1.06.2017
Czytaj również