Dzieła miłosierdzia na Brzegach

Zainteresowanym losem placówek, które powstawały w ubiegłym roku z okazji Roku Miłosierdzia i Światowych Dni Młodzieży, chcieliśmy przekazać garść informacji. Na parterze domu „Campus Misericordiae” działa Ośrodek Wsparcia Dziennego dla Osób Starszych i Niepełnosprawnych Powstał z myślą o osobach starszych, samotnych i niepełnosprawnych. To forma pomocy, której zadaniem jest zapobieganie osamotnieniu, izolacji i wykluczeniu społecznemu seniorów i osób niepełnosprawnych w gminie Wieliczka. Wyposażenie domu ufundowała Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Z zajęć prowadzonych w Ośrodku może korzystać 45 osób. Na piętrze znajdują się mieszkania chronione dla osób starszych i niepełnosprawnych. Bieżące funkcjonowanie placówek finansuje Gmina Wieliczka.

Punkt Socjalny im. bł. Edmunda Bojanowskiego został przeniesiony do budynku powstałego na Brzegach z dawnej siedziby przy ul. Ossowskiego 5. Punkt Socjalny na Brzegach jest czynny w poniedziałki, wtorki i piątki w godz. 9:00-13:00.

Parafie, chcące nawiązać współpracę w Punktem Socjalnym, proszone są o kontakt: Brzegi 255, e-mail: punktsocjalny@caritas.pl, Tel. 12/ 259 21 04.

Biuletyn czerwiec 2017 numer (6/2017), 1.06.2017
Czytaj również