Mobilna klinika dotrze do Libanu
Na początku grudnia do Caritas w Libanie dotrze mobilna klinika zakupiona dzięki prowadzonej przez krakowską Caritas akcji „Misericordes”. Mobilna klinika służyć będzie osobom, które uciekły z ogarniętej wojną Syrii i czekają na możliwość powrotu do swoich domów. Liban przyjął ponad milion ofiar wojny.

Akcja „Misericordes”, w ramach której prowadzona była kampania crowdfundingowa, akcja wysyłania SMSów charytatywnych oraz licytacja pamiątek po papieskiej wizycie i papieskich samochodów, była odpowiedzią na apel papieża Franciszka o materialne owoce Roku Miłosierdzia oraz o pomoc cierpiącym z powodu wojny mieszkańcom Syrii.

Oprócz zakupu mobilnej kliniki dla uchodźców z Syrii w Libanie celem akcji był także zakup wyposażenia domu dla osób starszych i niepełnosprawnych „Campus Misericordiae” oraz magazynu żywności „Chleb Miłosierdzia”, powstałych w Brzegach na terenie spotkania z papieżem Franciszkiem podczas Światowych Dni Młodzieży.
Biuletyn grudzień 2016 numer (12/2016), 29.11.2016
Czytaj również