Wkrótce Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom
27.11.2016 r. rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. To największa ogólnopolska akcja Caritas, mająca na celu zebranie środków na pomoc najbardziej bezbronnym ofiarom ubóstwa.

Bardzo prosimy o zachęcenie parafian do wzięcia udziału w akcji. Dzięki ofiarom za wigilijne świece organizujemy ferie i wakacje dla dzieci, dofinansowujemy nasze placówki pomagające dzieciom, a 10 groszy z ofiary za każdą świecę przeznaczone zostanie na pomoc żywnościową poza granicami naszego kraju - ostatnio był to zakup mleka w proszku dla dzieci uchodźców z Syrii. Przypominamy, że 1 zł z przekazanej do Caritas ofiary za małą świecę i 2 zł z ofiary za dużą świecę trafia na fundusz parafialny, który Ksiądz Proboszcz może dowolnie wykorzystać na pomoc potrzebującym rodzinom w parafii.

Przypominamy, że rozprowadzanie świec nie jest sprzedażą i prosimy, żeby nie używać słowa „sprzedaż” ani nie wyznaczać ceny za świece, ale podawać informację o ofierze np. ofiara za małą świecę min. 5 zł, ofiara za dużą świecę min. 12 zł.

Biuletyn listopad 2016 numer (11/2016), 5.11.2016
Czytaj również