Tornister pełen uśmiechów

Caritas Archidiecezji Krakowskiej zaprasza do włączenia się w ogólnopolską akcję „Tornister pełen uśmiechów”. Celem kampanii jest zwiększenie szans edukacyjnych uczniów poprzez zaopatrzenie w wyprawki szkolne dzieci i młodzieży z najuboższych rodzin.

Proponowany przebieg akcji:

1. Parafia zakupuje określoną ilość plecaków szkolnych (jest możliwość zakupu plecaków po hurtowej cenie za pośrednictwem Caritas Archidiecezji Krakowskiej, kontakt: s. Lilianna Jamka, tel. 609 451 688 do 15 lipca i od 25 sierpnia).
  2. W jedną z niedziel sierpnia proponujemy wystawić puste plecaki w kościele i zaapelować do wiernych o ich zabranie do domów i wypełnienie artykułami szkolnymi. Najbardziej przydatne artykuły szkolne to piórniki, zeszyty, bloki rysunkowe, kredki, farby, flamastry, plastelina i przybory geometryczne. W niektórych supermarketach istnieje możliwość zakupu wyprawki dla dziecka w konkretnym wieku.
  3. Przekazane przez parafian plecaki wraz z wyprawkami zostaną za pośrednictwem zespołu charytatywnego przekazane konkretnymi dzieciom przed rozpoczęciem roku szkolnego.

Akcja jest formą konkretnego wsparcia rodziców, dla których koszt wyprawek szkolnych jest dużym obciążeniem w budżecie domowym. Dla dzieci nowy plecak wraz z wyposażeniem będzie źródłem radości i zachętą do nauki.

Dziękujemy parafiom, które włączyły się w akcję „Tornister pełen uśmiechów” w ubiegłym roku. Do parafii trafiło ok. 1000 plecaków, które zostały wypełnione przyborami szkolnymi i przekazane dzieciom z ubogich rodzin.
Biuletyn lipiec - sierpień 2016 numer (7 - 8/2016), 1.07.2016
Czytaj również