Akcja MISERICORDES - we4charity
30 czerwca rusza akcja crowdfundingowa MISERICORDES, poprzez którą chcemy zaangażować młodych z całego świata w konkretne uczynki miłosierdzia. Tego dnia w hali Chleb Miłosierdzia w Brzegach zaprezentujemy samochód - klinikę mobilną, którą chcemy przekazać papieżowi Franciszkowi jako dar od uczestników ŚDM. Będzie ona służyć uchodźcom z Syrii w jednym z obozów w Libanie lub Iraku.

Od 30 czerwca do 15 sierpnia w ramach akcji można będzie wysyłać SMSy charytatywne z hasłem DAR na nr 75265. Na stronie we4charity.com od 30 czerwca można będzie przeczytać, w jaki sposób włączyć się w akcję, kupując wirtualne lub materialne nagrody. Akcję wspierać będzie też można kupując w Tesco, Biedronce, Selgrosie lub w urzędach pocztowych produkty z logo Caritas.

Pierwszym celem akcji będzie zebranie środków, które pomogą sfinansować wyposażenie Ośrodka Wsparcia Dziennego i Stałego Pobytu dla osób starszych i niepełnosprawnych „Campus Misericordiae" oraz hali „Chleb Miłosierdzia” w Brzegach. Chcemy też ufundować klinikę mobilną, która ma służyć potrzebującym w najbardziej zapalnych punktach świata, choćby w obozach dla uchodźców czy miejscach klęsk żywiołowych. Projekt zakończy się 15 sierpnia, we Wniebowzięcie NMP. Będą w nim mogli wziąć udział zarówno uczestnicy, jak i sympatycy Światowych Dni Młodzieży z całego świata.

Biuletyn lipiec - sierpień 2016 numer (7 - 8/2016), 1.07.2016
Czytaj również