Małopolska dla domów dziecka obwodu lwowskiego

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego przekazał 29 kwietnia do magazynu Caritas Archidiecezji Krakowskiej sprzęt AGD i RTV dla 4 rodzinnych domów dziecka w Pnikucie i Rawie Ruskiej, prowadzonych przez Caritas-Spes Archidiecezji Lwowskiej. Do potrzebujących sprzęt trafi pod koniec maja. Transportem pomocy humanitarnej do Obwodu Lwowskiego zajmie się Caritas. Małopolskę i Obwód Lwowski łączy umowa o współpracy.

Dzięki decyzji Samorządu Województwa Małopolskiego do rodzinnych domów dziecka na Ukrainie trafią m.in. pralki, lodówki, kuchenki, telewizory, laptopy, zmywarki o łącznej wartości prawie 50 000 PLN. Dzięki nim 4 nowe rodzinne domy dziecka będą miały o wiele łatwiejszy start.

W 2009 roku Lwowska Caritas-Spes założyła dziecięce miasteczko we wsi Pnikut pod Mościskami w obwodzie lwowskim. Dziś w pięciu rodzinnych domach dziecka mieszka tam 50 dzieci wraz z wychowawcami. Dzieci pochodzą z zachodniej Ukrainy, mówią po polsku, 18 z nich ma polskie pochodzenie.
Biuletyn czerwiec 2016 numer (6/2016), 2.06.2016
Czytaj również