Biuletyn Caritas Archidiecezji Krakowskiej - maj 2009

Zmiana adresu siedziby Caritas i Punktu Socjalnego.

Od maja Punkt Socjalny przeniósł się do nowej siedziby przy ul. Ossowskiego 5 w Krakowie. Tel. do Punktu Socjalnego: 012 638 07 08. Od 18 maja do nowej siedziby przy ul. Ossowskiego przenoszą się też biura Caritas Archidiecezji Krakowskiej. tel. do biura: 012 637 07 12.

Zmiana konieczna była z powodu zbyt małej powierzchni magazynowej, utrudniającej prawidłowe przechowywanie żywności otrzymywanej w ramach programu PEAD (Europejski Program Pomocy Najuboższym Mieszkańcom UE). W 2009 r. Punkt Socjalny przekaże ubogim ponad 800 ton żywności z programu PEAD.
Niedziela Miłosierdzia
Dziękujemy wszystkim, którzy w Niedzielę Miłosierdzia - patronalne święto Caritas - pamiętali w modlitwie o dziełach Caritas Archidiecezji Krakowskiej.
Jałmużna Wielkopostna - prośba o informację
Co roku proszeni jesteśmy o informacje dotyczące przeznaczenia środków zebranych w parafiach w ramach akcji „Jałmużna Wielkopostna”. Dziękując wszystkim, którzy przeprowadzili w swoich parafiach lub szkołach tę akcję, prosimy o informację, ile udało się zebrać i na co zostały przeznaczone zebrane ofiary.

Baranki na stół wielkanocny
Dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w tę akcję. W tym roku w promocję akcji zaangażowało się Radio VOX FM. Dzięki temu co tydzień przeprowadzana była rozmowa o działalności Caritas oraz przedświąteczny konkurs wiedzy o Caritas dla słuchaczy.

Ofiary złożone za baranki, rozprowadzone w parafiach przeznaczone zostaną na pomoc starszym, chorym i niepełnosprawnym, a zwłaszcza na dofinansowanie działalności Domu dla Chorym pw. Matki Bożej Różańcowej w Zebrzydowicach. Parafie przekazują do Caritas 5 zł z ofiary za każdego baranka. Jak w poprzednim roku złotówka z ofiary za każdego baranka pozostaje do dyspozycji Księży Proboszczów w ramach funduszu parafialnego.

Otrzymaliśmy informacje, że w wielu parafiach zabrakło baranków. Bardzo proszę Księży Proboszczów o zweryfikowanie ilości zamówień, żeby każdy, kto chce wspomóc w ten sposób dzieła Caritas, mógł zaopatrzyć się w baranka.
Niech ktoś uśmiechnie się dzięki Tobie
16 maja odbędzie się zbiórka funduszy na Dzień Dziecka i akcję wakacyjną w 10 krakowskich hipermarketach. Około 1000 wolontariuszy będzie kwestować na rzecz dzieci, promując działalność Caritas i wolontariat. Bliższe informacje u ks. Jarosława Nowaka.

Akcja wakacje 2009
Caritas jak co roku organizuje wypoczynek dla dzieci i młodzieży. W tym roku przygotowujemy 20 turnusów dla łącznie 1000 dzieci i młodzieży. Miejsca wakacyjne to Niedzica, Odrowąż Podhalański, Zakrzów i Ostrowo nad morzem.

ks. Bogdan Kordula
Dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej