Dzieło miłosierdzia Archidiecezji Krakowskiej
Decyzją Metropolity Krakowskiego Darem Archidiecezji Krakowskiej na Jubileuszowy Rok Miłosierdzia zostały dwa dzieła Caritas.

·        Wyposażenie Domu dla Osób Starszych „Campus Misericordiae”,

·        Budowa i wyposażenie Magazynu Żywności „Chleb Miłosierdzia”.

Na terenie przygotowywanym na Światowe Dni Młodzieży w Brzegach koło Wieliczki. jako materialny znak miłosierdzia po Światowych Dniach Młodzieży 2016 powstaje dom dziennego i stałego pobytu dla osób starszych „Campus Misericordiae”. Dom wsparcia dziennego wraz z domem stałego pobytu dla osób starszych powstaje tuż obok miejsca, w którym odbędzie się czuwanie i papieska Msza św. podczas Światowych Dni Młodzieży w Krakowie w 2016 roku.

Budowa Domu dla Osób Starszych „Campus Misericordiae” finansowana jest ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej oraz Miasta i Gminy Wieliczka. Wyposażenie Domu sfinansuje Caritas dzięki m.in. wsparciu archidiecezji.

Tuż obok domu dla osób starszych w Brzegach powstaje centrum Caritas - "Chleb Miłosierdzia", gdzie będzie się mieścić magazyn żywności dla najuboższych wraz z punktem wydawania żywności dla parafii, które na swoim terenie organizują przekazywanie żywności najuboższym.

Gorąco dziękujemy Kapłanom, którzy podczas swojego jubileuszu w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach wsparli to dzieło miłosierdzia.

Biuletyn marzec 2016 numer (3/2016), 10.03.2016
Czytaj również