Caritas pomaga uchodźcom

Ze względu na duże zainteresowanie tematem pomocy uchodźcom, chciałbym poinformować, że Caritas Polska od lat pomaga uchodźcom zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w Polsce, gdzie Caritas Polska wraz z Caritas diecezjalnymi od ponad 20 lat prowadzą Centra Pomocy Migrantom i Uchodźcom. Prowadzonych jest 5 Centrów Pomocy Uchodźcom i Migrantom, których lokalizacja znajduje się w kluczowych dla szlaków migracyjnych miastach Polski: przy wschodniej granicy w Białymstoku, Białej Podlaskiej i Lublinie oraz zachodniej: w Zielonej Górze i Zgorzelcu.

Pomoc Caritas Polska realizowana na Bliskim Wschodzie w latach 2012 – 2015 to m. in. pomoc chrześcijanom w Libanie w 2015, zakup wyposażenia dwóch klinik dentystycznych w Saida i Zahle, należących do Centrum Medyczno – Socjalnego Caritas Liban, wsparcie Centrum Pomocy dla Uchodźców w północnym Libanie, które pomaga uchodźcom syryjskim, opłacenie funkcjonowania Centrum Medycznego Bab Sharki w Damaszku czy zakup leków dla Mobilnej Kliniki im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Iraku.

Szczegółowa informacja o pomocy uchodźcom znajduje się na www.caritas.pl.

Biuletyn październik 2015 numer (10/2015), 1.10.2015
Czytaj również