Caritas w Łagiewnikach

W sobotę 18 kwietnia, na zakończenie Tygodnia Miłosierdzia, odbyła się XII Ogólnopolska Pielgrzymka pracowników i wolontariuszy Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie- Łagiewnikach pod hasłem „Codziennie z miłością”. Takie ogólnopolskie spotkanie wolontariuszy i pracowników Caritas z całej Polski w Łagiewnikach odbywa się co roku podczas Tygodnia Miłosierdzia. W tym roku spotkanie w Krakowie wiązało się też z jubileuszem 25-lecia reaktywacji Caritas Archidiecezji Krakowskiej oraz z ogłoszonym Rokiem Caritas.

Do Łagiewnik przyjechali wolontariusze i pracownicy Caritas z różnych stron Polski, m.in. z Rzeszowa, Ełku, Zielonej Góry, Opola, Poznania, Szczecina i Kielc. W programie przewidziano konferencję i świadectwa wolontariuszy, które pokazały, że wystarczy dobra wola i poświęcony czas, by skutecznie pomagać i że najbardziej wyczekiwana pomoc często nie wiąże się ze środkami finansowymi, ale z obecnością drugiego człowieka.

Uroczystej Mszy św. przewodniczył ks. kard. Stanisław Dziwisz, a w koncelebrze udział wzięli dyrektorzy Caritas diecezjalnych i Caritas Polska. Po Mszy św. odbyło się spotkanie wolontariuszy połączone z koncertem w Centrum Jana Pawła II. Pielgrzymka zakończyła się koronką do Bożego miłosierdzia.

Z okazji Tygodnia Miłosierdzia Caritas Archidiecezji Krakowskiej przygotowała w przedsionku dolnej bazyliki w Łagiewnikach wystawę poświęconą swojej działalności.
Biuletyn Caritas Archidiecezji Krakowskiej maj 2015 numer (5/2015), 8.05.2015
Czytaj również