Ruszył Warsztat Terapii Zajęciowej w Spytkowicach
8 stycznia odbyła się uroczystość oficjalnego otwarcia i poświęcenia wybudowanego przez krakowską Caritas Domu dla Osób Niepełnosprawnych „Anioły na Górce” w Spytkowicach k. Zatora. Powstały Warsztat Terapii Zajęciowej to dla 50 osób niepełnosprawnych z okolicy Spytkowic szansa na rehabilitację społeczną i zawodową. Ośrodek w Spytkowicach to inicjatywa Tadeusza i Eugenii Góreckich, mieszkających w USA, którzy postanowili przekazać krakowskiej Caritas swoją ojcowiznę na dom dla osób niepełnosprawnych.

Dom, wybudowany przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej zaczął działać w grudniu 2014 r. 8 stycznia 2015 r. odbyło się jego oficjalne otwarcie. Nowy ośrodek poświęcił jego pomysłodawca: bp Józef Guzdek, dawniej biskup pomocniczy archidiecezji krakowskiej, a obecnie biskup polowy Wojska Polskiego.

Wybudowanie nowoczesnej placówki kosztowało niemal 2 mln zł. Caritas udało się uzyskać dofinansowanie ze środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Małopolskiego, wynoszące ponad 800000 zł. Zarówno w budowie, jak i w wyposażeniu ośrodka pomógł każdy, kto wziął udział w Wielkanocnej Akcji Caritas, stawiając na świątecznym stole cukrowego baranka z logo Caritas.

Biuletyn luty 2015 numer (2/2015), 26.01.2015
Czytaj również