Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Dziękujemy za zaangażowanie w Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom - największą ogólnopolską akcję Caritas. W tym roku jej hasło to: „Dziecko sercem rodziny”. Rozprowadzamy w parafiach świece z logo Caritas, zbierając fundusze na pomoc dzieciom, świadczoną częściowo przez parafie, częściowo przez krakowską Caritas. Dzięki ofiarom za świece będziemy mogli zorganizować przyszłoroczne ferie zimowe i akcję wakacyjną dla dzieci, a także dofinansować placówki dla dzieci, które prowadzimy. 10 groszy z ofiary za każdą świecę przeznaczone zostanie na pomoc żywnościową dzieciom spoza naszego kraju.

Przypominamy, że 1 zł z przekazanej do Caritas ofiary za małą świecę i 2 zł z ofiary za dużą świecę trafia na fundusz parafialny, który Ksiądz Proboszcz może dowolnie wykorzystać na pomoc potrzebującym rodzinom w parafii.

Prosimy ponownie, żeby nie używać słowa „sprzedaż” ani nie wyznaczać ceny za świece, ale podawać informację o ofierze, np. ofiara za małą świecę min. 5 zł, ofiara za dużą świecę min. 12 zł.

Biuletyn grudzień 2014 numer (12/2014), 26.11.2014
Czytaj również