Razem w Łagiewnikach

Około 2000 pielgrzymów z całej Polski wzięło udział w XI Ogólnopolskiej Pielgrzymce Caritas do Sanktuarium Miłosierdzia Bożego oraz Centrum Jana Pawła II „Nie lękajcie się” w Krakowie-Łagiewnikach, która odbyła się 17 maja 2014 r.

Przewodniczący Mszy św. ks. bp Jan Zając zachęcił pielgrzymów do wsłuchiwania się w ordzie Bożego miłosierdzia i świadczenia miłosierdzia potrzebującym. Przypomniał słowa Jezusa, skierowane do s. Faustyny: „Żądam od ciebie uczynków miłosierdzia, które mają wypływać z miłości ku mnie. Miłosierdzie masz okazywać zawsze i wszędzie bliskim, nie możesz się od tego usunąć ani wymówić, ani uniewinnić”. Nawiązał do rzeczywistości, z którą na co dzień spotykają się wolontariusze i pracownicy Caritas: „Próbujecie zaradzić materialnej i duchowej biedzie człowieka, nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Otwórzcie się na największy dar Boga, na Jego miłość, która przez krzyż Chrystusa objawiła się światu jako miłość miłosierna. Pomóżcie współczesnemu człowiekowi odnaleźć miłosierną miłość Boga – apelował.

Na zakończenie Mszy św. bp Zając wręczył medal Caritas Archidiecezji Krakowskiej „Bogaci Miłosierdziem” Arcybractwu Miłosierdzia pw. Bogurodzicy Najświętszej Marii Panny Bolesnej. Medal oraz pamiątkowy dyplom odebrał Aleksander Litewka, Brat Starszy Arcybractwa wraz z małżonką, również zaangażowaną w działalność Arcybractwa.

Pielgrzymka zakończyła się w Centrum Jana Pawła II „Nie lękajcie się” odśpiewaniem koronki do miłosierdzia Bożego.

Biuletyn czerwiec 2014 numer (6/2014), 20.05.2014
Czytaj również