Przedświąteczna Zbiórka Żywności

W dniach 28 - 29 marca br. Caritas Archidiecezji Krakowskiej weźmie udział w VI Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności. Akcja Caritas zostanie przeprowadzona w piątek w godz. 15.00 - 20.00 oraz w sobotę w godz. 10.00 – 19.00. Zebrane produkty spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia, takie jak: mąka, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, olej, konserwy, herbata i słodycze, posłużą do przygotowania paczek świątecznych dla najbardziej potrzebujących. Parafie mogą przeprowadzić zbiórkę w w/w terminie pod naszym patronatem na swoim terenie i następnie przekazać żywność osobom potrzebującym z parafii.

Parafialne Zespoły Caritas, Zespoły Charytatywne oraz Parafie zainteresowane wzięciem udziału w zbiórce proszone są o zgłoszenie wraz z podaniem pełnych adresów sklepów, w których zostanie przeprowadzona zbiórka do dnia 7 lutego do godziny 14.00. Caritas dysponować będzie materiałami promocyjnymi akcji: plakatami, ulotkami i identyfikatorami, pod warunkiem zgłoszenia ilości osób w podanym terminie.

Poprzednia, V Przedświąteczna Zbiórka Żywności odbyła się w 120 sklepach na terenie archidiecezji krakowskiej w dniach 6 - 7 grudnia. Zaangażowało się w nią około tysiąca wolontariuszy z Krakowa i ponad 20 innych miejscowości. Zebrane 23,5 tony żywności zostało przekazane najuboższym rodzinom przez parafialne zespoły Caritas i Zespoły Charytatywne oraz przez Punkt Socjalny Caritas. W sumie trafiła do ok. 11000 osób.

Osoba odpowiedzialna za zbiórkę: Agata Chabko, tel. 12637 07 12 wew.111, e-mail: achabko@caritas.pl .

Biuletyn luty 2014 numer (2/2014), 1.02.2014
Czytaj również