Inwestycja w Spytkowicach w stanie surowym

Kończy się pierwszy etap budowy domu dla osób niepełnosprawnych w Spytkowicach. Wzniesiony w stanie surowym zamkniętym budynek obecnie jest ocieplany.

Nieruchomość w Spytkowicach Caritas Archidiecezji Krakowskiej otrzymała od p. Tadeusza i Eugenii Góreckich, mieszkających w USA. Zgodnie z wolą darczyńców, na działce powstaje placówka dziennego pobytu dla osób niepełnosprawnych wraz z możliwością zamieszkania w internacie dla osób z dalszych miejscowości.

W zaprojektowanym dwukondygnacyjnym budynku na parterze znajduje się 7 sal przeznaczonych na warsztat terapii zajęciowej, zakład pracy chronionej lub inną podobną placówkę dla osób niepełnosprawnych wraz z pomieszczeniami pomocniczymi: salą rehabilitacji, pomieszczeniami sanitarno - socjalnymi oraz gabinetami lekarsko - pielęgniarskim i psychologa.

Na poddaszu zaplanowano trzy pokoje mieszkalne dla osób niepełnosprawnych z pełnymi węzłami sanitarnymi. Łącznie powierzchnia użytkowa zaprojektowanego domu wynosi 608,05 m2. Zaprojektowana została także infrastruktura: drogi wewnętrzne, parkingi i przyłącza oraz ogrodzenie terenu.

O potrzebie budowy domu dla osób niepełnosprawnych w Spytkowicach wypowiedziało się pozytywnie Starostwo Powiatowe w Wadowicach. Budowa została wsparta dotacją Urzędu Marszałkowskiego w 50% kosztów zadania.
Biuletyn listopad 2013 numer (11/2013), 21.10.13
Czytaj również