Podsumowanie akcji wakacyjnej

Caritas Archidiecezji Krakowskiej zorganizowała turnusy wypoczynkowe dla 545 dzieci i młodzieży w Głuchołazach (Góry Opawskie) oraz Ostrowie k. Karwi nad Bałtykiem. Do Pyzówki koło Nowego Targu wyjechały dzieci ze świetlic środowiskowych Caritas w Wieliczce. Dodatkowo odbyły się turnusy żeglarskie na Mazurach dla wolontariatu młodzieżowego.

Wakacje dla dzieci z ubogich rodzin, zorganizowane przez krakowską Caritas, kosztowały około 400000 zł. Środki Caritas pochodzą głównie z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Pozostałe źródła to dofinansowanie z Kuratorium Oświaty i wpłaty własne uczestników, których wysokość była uzależniona od dochodów rodziny. Za pobyt dziecka w górach rodzice zapłacili od 250 do 600 zł, za wakacje nad morzem od 550 do 1000 zł. Często w uregulowaniu tych opłat pomagały również parafie. Dziećmi opiekowało się 58 wykwalifikowanych opiekunów - wolontariuszy, głównie nauczycieli i studentów.

Caritas Archidiecezji Krakowskiej od swojej reaktywacji w 1990 r. co roku organizuje wypoczynek letni, cieszący się dużym zainteresowaniem podopiecznych oraz ich rodziców.

Biuletyn - wrzesień 2013 numer (9/2013), 22.08.13
Czytaj również