Tornister pełen uśmiechów

Caritas Archidiecezji Krakowskiej zaprasza do włączenia się w ogólnopolską akcję „Tornister pełen uśmiechów”. Celem kampanii jest zwiększenie szans edukacyjnych uczniów poprzez zaopatrzenie w wyprawki szkolne dzieci i młodzieży z najuboższych rodzin.

Proponowany przebieg akcji:

1. Parafia zakupuje określoną ilość plecaków szkolnych (jest możliwość zakupu plecaków po ok. 15 zł. za szt. za pośrednictwem Caritas Archidiecezji Krakowskiej, kontakt: s. Lilianna Jamka, tel. 609451688).
  2. W jedną z niedziel sierpnia proponujemy wystawić puste plecaki w kościele i zaapelować do wiernych o ich zabranie do domów i wypełnienie artykułami szkolnymi. Najbardziej przydatne artykuły szkolne to piórniki, zeszyty, bloki rysunkowe, kredki, farby, flamastry, plastelina i przybory geometryczne. W niektórych supermarketach istnieje możliwość zakupu wyprawki dla dziecka w konkretnym wieku.
  3. Przekazane przez parafian plecaki wraz z wyprawkami zostaną za pośrednictwem zespołu charytatywnego przekazane konkretnymi dzieciom przed rozpoczęciem roku szkolnego.

Akcja jest formą konkretnego wsparcia rodziców, dla których koszt wyprawek szkolnych jest dużym obciążeniem w budżecie domowym. Dla dzieci nowy plecak wraz z wyposażeniem będzie źródłem radości i zachętą do nauki.

Biuletyn czerwiec 2013 numer (6/13), 30.05.13
Czytaj również