Dwoje dzieci w oknie życia

16 stycznia w krakowskim oknie życia przy ul. Przybyszewskiego 39  pozostawiono noworodka - chłopca. To już szesnaste dziecko tu pozostawione. Wcześniej, 31 grudnia  siostry również znalazły w oknie chłopczyka. Jak zwykle o dalszym losie dzieci zdecyduje sąd rodzinny, który wyznaczy opiekuna, a następnie dzieci trafią do rodzin adopcyjnych.

„Okno jest otwierane kilka razy w tygodniu, czasem nawet kilka razy dziennie - mówi s. Martyna Kuczmarska, kierowniczka domu. - Za każdym razem sprawdzamy, czy ktoś nie pozostawił w nim dziecka. Cieszymy się, że chłopczyk trafił w bezpieczne miejsce, zwłaszcza zimą, kiedy pozostawienie go gdzieś indziej zagroziłoby jego życiu”.

13 stycznia w obronie okna życia wypowiedzieli się krakowscy radni. W przesłanej do premiera rezolucji wyrazili zaniepokojenie informacjami o zamiarze Komitetu Praw Dziecka przy ONZ, który planuje wymóc na Parlamencie Europejskim zdelegalizowanie okien życia. „Okno życia to uznana i budząca szacunek forma działalności Kościoła Katolickiego na rzecz ochrony porzuconych dzieci i należy zrobić wszystko aby mogła być kontynuowana” - apelują radni.

Adresy okien życia można znaleźć na stronie www.caritas.pl.

Biuletyn luty 2013 numer (2 2013), 1.02.2013
Czytaj również