Zostaw po sobie wdzięczność
Caritas Archidiecezji Krakowskiej prowadzi kilkadziesiąt ośrodków dla chorych, starszych, dzieci i matek z dziećmi, bezdomnych i ofiar przemocy. Pomaga ludziom, którzy sami nie mają szansy na normalne życie.

Część placówek Caritas - 2 rodzinne domy dziecka, rodzinny dom pomocy dla osób starszych, zakład opiekuńczo - leczniczy, mieszkania socjalne i warsztat terapii zajęciowej dla niepełnosprawnych - funkcjonują dzięki prywatnym darczyńcom, którzy przekazali dorobek swojego życia na ten cel. Dzięki ich dobroci i naszej pracy udało się stworzyć dzieła, które wciąż służą ludziom: pełne miłości i ciepła domy dla dzieci, chorych i starszych.

Przeprowadzona w listopadzie przez Caritas kampania „Zostaw po sobie wdzięczność” miała na celu przypomnienie darczyńców, dzięki którym powstały placówki dla potrzebujących. Poprosiliśmy osoby, które mieszkają w domach powstałych dzięki darowiźnie p. Marii Gądek oraz rodziny prowadzące te placówki, aby same opowiedziały historię ich powstania. Zarówno dzieci, jak i starsi zrobili to bardzo chętnie, wyrażając wdzięczność pani Marii i ciesząc się z dobrych warunków, w których mogą mieszkać.

„Dobroczynność w Polsce kształtowała się dzięki darom wielkich ludzi” – przypominamy, informując o możliwości darowizn lub zapisów testamentowych na realizację dzieł miłosierdzia. Wspólnie z prawnikami ze Stowarzyszenia Ars Legis pomożemy w wypełnieniu wszelkich formalności.
Biuletyn grudzień 2012 numer (12/2012), 27.11.2012 r.
Czytaj również
Wielkanocna Akcja Caritas