Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

2 grudnia, czyli w 1. niedzielę Adwentu rozpocznie się kolejna edycja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom - największej ogólnopolskiej akcji Caritas. Rozprowadzamy w parafiach świece z logo Caritas, zbierając fundusze na pomoc dzieciom. W listopadzie do parafii trafią zamówione świece z logo Caritas. Dodatkowo z tyłu świece mają naklejkę informującą o możliwości przekazania 1% podatku na dzieła Caritas. Bardzo prosimy o poinformowanie parafian a tej akcji i o zachęcenie do wzięcia w niej udziału.

Dzięki ofiarom za wigilijne świece organizujemy ferie i wakacje dla dzieci, dofinansowujemy nasze placówki pomagające dzieciom, a 10 groszy z ofiary za każdą świecę przeznaczone zostanie na pomoc żywnościową dla Afryki. 1 zł z przekazanej do Caritas ofiary za małą świecę i 2 zł z ofiary za dużą świecę trafi na fundusz parafialny, który Ksiądz Proboszcz może dowolnie wykorzystać na pomoc potrzebującym rodzinom w parafii.

Przypominamy, że rozprowadzanie świec nie jest sprzedażą i prosimy, żeby nie używać słowa sprzedaż ani nie wyznaczać ceny, ale podawać informację o ofierze np. ofiara za małą świecę min. 5 zł, ofiara za dużą świecę min. 12 zł.

Przez cały Adwent parafie mogą pobrać dodatkowe świece z magazynu Caritas przy ul. Ossowskiego 5 w Krakowie.
Biuletyn listopad 2012 numer (11/2012), 27.10.12
Czytaj również