Relikwie bł. Jana Pawła II w Rabie Wyżnej

25 września 2012 r. w prowadzonym przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej Zakładzie Opiekuńczo - Leczniczym w Rabie Wyżnej ks. kard. Stanisław Dziwisz dokonał wprowadzenia relikwii bł. Jana Pawła II i odprawił Mszę św. o błogosławionym papieżu, w czasie której modlono się za dzieło tego ośrodka. Należy podkreślić, że ks. kard. Dziwisz od dwudziestu lat współtworzy ten ośrodek, udzielając mu wielorakiego wsparcia.

Ks. Kardynał w wygłoszonej homilii powiedział m.in. „Dzisiaj wprowadzamy do kaplicy ośrodka relikwię krwi bł. Jana Pawła II, papieża Bożego Miłosierdzia. Papieża, który w swoim liście apostolskim Salvifici doloris, a także w całym swoim życiu obwieścił Kościołowi, człowiekowi cierpiącemu ewangelię cierpienia. Nie ukrywał swoich cierpień i słabości. Służył do końca, do ostatniego dnia. Nauczył nas wszystkich, jak mamy znosić trudności i przeciwności, jak mamy przeżywać chorobę i starość, jak mamy nie tracić nigdy nadziei. Uczył nas, byśmy przeżywali cierpienie w świetle wiary, razem z Chrystusem, patrząc na jego krzyż”.

Biuletyn listopad 2012 numer (11/2012), 27.10.12
Czytaj również