Dziękujemy za 1% podatku!

Kampania 1% przeprowadzona w bieżącym roku przyniosła 1 022 653,19 PLN (stan na 31.08.2012 r.). To dla nas wielki sukces, świadczący o pokładanym w Caritas zaufaniu. Gorąco dziękujemy wszystkim, którzy nas wsparli, pozwalając na szersze prowadzenie naszej działalności pomocowej. Staramy się, aby prowadzone przez nas prawie 50 placówek jak najskuteczniej pomagało potrzebującym. Dziękujemy także wszystkim, którzy pomogli nam nagłośnić akcję pozyskiwania 1%.

Duża część pieniędzy przekazanych nam w ramach akcji 1% to dar ludzi, którzy usłyszeli o działalności Caritas od kogoś znajomego, na przykład od osób chorych i niepełnosprawnych, którym pomagamy. Szukamy wciąż nowych sposobów dotarcia do osób, które podczas swoich rocznych rozliczeń z Urzędem Skarbowym zechciałyby przekazać 1% podatku na działalność Caritas. Te pieniądze są nam bardzo potrzebne - coraz więcej ludzi zgłasza się do nas po pomoc i coraz trudniej uzyskać dotacje czy darowizny. Dlatego też prosimy o rozpowszechnianie w swoich środowiskach informacji i ulotek o 1%, o zachęcanie rodzin i znajomych do wsparcia Caritas. Parafie, które mogłyby u siebie wywiesić baner promujący akcję 1% (styczeń - kwiecień 2013 r.) proszone są o kontakt.
Biuletyn październik 2012 numer (10/2012), 25.09.12
Czytaj również