Dziesięciolecie WTZ w Odrowążu

1 września Warsztaty Terapii Zajęciowej, prowadzone przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej w Odrowążu świętują dziesięciolecie powstania.

Warsztaty powstały w budynku ufundowanym dzięki spadkowi pozostawionemu przez ks. Wita Maśnickiego, polskiego kapłana urodzonego w parafii Odrowąż Podhalański, pracującego wśród Polonii w Stanach Zjednoczonych. Ks. Maśnicki za życia pomagał zebrać fundusze na wiele dzieł powstających w swoich ojczystych stronach, a swoje oszczędności przeznaczył na wybudowanie domu dla sierot - ofiar wojny w Odrowążu. Wykonanie testamentu po jego śmierci w 1956 r. okazało się niemożliwe z powodu sprzeciwu władz komunistycznych. Dopiero po zmianach w Polsce można było zrealizować jego wolę, a ponieważ warunki zmieniły się, postanowiono przeznaczyć dom na Warsztaty Terapii Zajęciowej dla osób niepełnosprawnych - pierwszą taką placówkę na Podhalu.

Warsztaty służą 35 osobom niepełnosprawnym z terenu Podhala. Realizują zadania w zakresie rehabilitacji społecznej i zawodowej, zmierzające do ogólnego rozwoju i poprawy sprawności, niezbędnych do prowadzenia przez osobę niepełnosprawną niezależnego, samodzielnego i aktywnego życia na miarę jej indywidualnych możliwości.

Biuletyn Duszpasterski wrzesień 2012 numer (9/2012), 22.08.12
Czytaj również