Niepełnosprawni pielgrzymowali do Łagiewnik

„W duszy cierpiącej powinniśmy widzieć Jezusa ukrzyżowanego, a nie darmozjada i ciężar” - te słowa św. s. Faustyny przypomniała siostra witająca uczestników IX Ogólnopolskiej Pielgrzymki Osób Niepełnosprawnych do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie - Łagiewnikach, która odbyła się 24 maja 2012 r. pod hasłem „Jesteśmy Kościołem”. Do Łagiewnik przybyły grupy z różnych stron Polski.

Kustosz Sanktuarium ks. bp Jan Zając witając na początku Mszy św. chorych zwrócił uwagę na ich ważną rolę w Kościele i poprosił ich o wytrwanie w swoim trudnym powołaniu.

Mszy św. przewodniczył ks. bp. Jan Szkodoń. Dziękując wszystkim, którzy opiekują się chorymi i niepełnosprawnymi zapewnił uczestników o swojej modlitwie za potrzebujących pomocy. „Trzeba pamiętać, że dając otrzymujemy - przypominał. - Otrzymujemy modlitwę, wdzięczność i miłość. Uczymy się od niepełnosprawnych prostoty, szczerości, ufności, prawdomówności. To dar Boga, który otrzymujemy dzięki nim”.

Jak co roku, pielgrzymi ponieśli do ołtarza dary - prace wykonane własnoręcznie podczas terapii zajęciowej. Pielgrzymka zakończyła się koronką do Bożego Miłosierdzia. W przyszłym roku Caritas planuje połączenie tej pielgrzymki z pielgrzymką osób chorych i niepełnosprawnych do Sanktuarium Krzyża Świętego w Krakowie–Mogile, która odbywa się co roku w piątek po uroczystości Podwyższenia Krzyża Świętego, w oktawie uroczystości odpustowych.

Biuletyn lipiec - sierpień 2012 numer (7 - 8 2012), 1.07.2012
Czytaj również