Udane Święto Rodziny Krakowskiej

W niedzielę 27 maja odbyło się pod Wawelem Święto Rodziny Krakowskiej, organizowane przez Urząd Miasta Krakowa i Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Nad Wisłą odbywały się konkursy i zabawy rodzinne, warsztaty plastyczne, gry i zabawy sportowe, nauka cyrkowych sztuczek, pokaz psich umiejętności i inne atrakcje. Wolontariusze Caritas zachęcali dzieci do brania udziału w przygotowanych dla nich grach i zabawach. Każde dziecko, które zebrało potwierdzenie wzięcia udziału przynajmniej w dwunastu, otrzymało nagrodę - paczkę ufundowaną przez sieć sklepów Biedronka, głównego sponsora festynu.

Na scenie trwały popisy grup dziecięcych. Dla rodziców miasto zorganizowało bezpłatne konsultacje i badania. Dużym powodzeniem cieszyła się loteria fantowa zorganizowana przez Caritas w celu zebrania funduszy na wakacyjny wypoczynek dzieci z ubogich rodzin.

Festyn wpisał się w ogólnopolską akcję „Bądźmy razem”, w ramach której pomiędzy 26 maja a 1 czerwca imprezy dla rodzin i dzieci zorganizowały 22 Caritas diecezjalne.

Biuletyn lipiec - sierpień 2012 numer (7 - 8 2012), 1.07.2012
Czytaj również