Schronisko dla Bezdomnych Kobiet świętuje dziesięciolecie

„Potrzebne jest spojrzenie z perspektywy, żeby ocenić, że dzieło, które się tworzy, jest piękne, ma sens. Po to są jubileusze” - mówił dyrektor Caritas ks. Bogdan Kordula na dziesięcioleciu pracy Schroniska dla Bezdomnych Kobiet działającego przy w Krakowie.

W ciągu dziesięciu lat działalności placówki schronienie znalazło w niej około 850 osób – kobiet i dzieci. Każda z nich przyniosła ze sobą trudną, często tragiczną historię swojego życia. Spędziły tu czas otrzymując nie tylko nocleg, możliwość przygotowania posiłku czy utrzymania czystości dla siebie i swoich dzieci, ale przede wszystkim pomoc psychologa, pedagoga, pracownika socjalnego, prawnika. 340 osobom udało się usamodzielnić. Niektóre z nich nadal utrzymują kontakt z ośrodkiem. „Wysiłek pracowników i wolontariuszy nie miałby sensu, gdyby nie było nadziei na lepszą przyszłość dla tych, którzy znaleźli tu schronienie” – podsumował pracę schroniska ks. Kordula.

Kontakt z placówką: Schronisko dla Bezdomnych Kobiet, ul. Sołtysowska 13 c, 31-589 Kraków, e-mail: sbk.krakow@caritas.pl, tel.: 12 350 63 10.

Biuletyn lipiec - sierpień 2012 numer (7 - 8 2012), 1.07.2012
Czytaj również