Biuletyn - styczeń 2009

Program do rozliczania PIT-ów. Caritas dysponuje programem do rozliczeń podatkowych, udostępnionym w Internecie na stronie www.pit.caritas.pl. Bardzo proszę o pomoc w nagłośnieniu możliwości skorzystania z bezpłatnego programu do rozliczeń i przekazania 1 % podatku na działalność Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Od zebranych środków zależy nasza zdolność pomocy. Środki uzyskane dzięki wpłatom 1% podatku przeznaczone zostaną, tak jak w ubiegłych latach, na zadania pożytku publicznego prowadzone przez Caritas. Jest to głównie dofinansowanie działalności placówek dla chorych, niepełnosprawnych i starszych, rodzin i dzieci, a także bieżące naprawy i remonty, pozwalające na ich funkcjonowanie. Krakowska Caritas prowadzi około czterdziestu takich placówek. Część środków przeznaczona zostanie na działalność charytatywną w parafiach.

Zapraszamy na opłatek wolontariuszy. Serdecznie zapraszamy na tradycyjny opłatek wolontariuszy z Parafialnych Zespołów Charytatywnych i Zespołów Caritas oraz Szkolnych Kół Caritas, który odbędzie się w niedzielę 18 stycznia w Bazylice Miłosierdzia Bożego w Krakowie - Łagiewnikach. Rozpoczęcie koronką do Miłosierdzia Bożego o godz. 15.00, następnie Msza św. pod przewodnictwem ks. bpa Jana Zająca oraz wspólne spotkanie.

Przedświąteczna pomoc. Punkt Socjalny Caritas zorganizował w grudniu dwie zbiórki żywności w „Jubilacie” i Hali Targowej przy ul. Grzegórzeckiej. Zebrana żywność - głównie słodycze, konserwy, cukier makaron, płatki śniadaniowe, kakao - została dołożona do świątecznych paczek dla najuboższych rodzin. Punkt Socjalny przygotował ponad 2 500 paczek z żywnością dla ludzi zgłaszających się z prośbą o przedświąteczną pomoc. Dla dzieci Punkt Socjalny przygotował 2100 paczek mikołajowych ze słodyczami. Bardzo dziękujemy wszystkim ofiarodawcom, którzy podzielili się żywnością z potrzebującymi w czasie zbiórek lub przynieśli dary do Punktu Socjalnego.

Koncert Adwentowy. 6 grudnia w Filharmonii Krakowskiej odbył się doroczny Koncert Adwentowy. W tym roku koncert dedykowany był dzieciom oraz tym, którzy im pomagają. Dla zaproszonych na koncert dzieci wystąpiła Majka Jeżowska z zespołem. Dzieci otrzymały też paczki mikołajowe. Podczas koncertu ks. kard. Franciszek Macharski wręczył medal „Bogaci Miłosierdziem” tegorocznemu laureatowi, którym została firma Bahlsen Sp. z o.o. ze Skawiny. Medal został przyznany za osładzanie życia dzieciom z najuboższych rodzin poprzez regularne, trwające od wielu lat darowizny ciastek dla podopiecznych Caritas i innych organizacji charytatywnych. Tylko w 2007 r. Bahlsen przekazał Caritas 15 ton ciastek.

Razem możemy więcej. Caritas Archidiecezji Krakowskiej przeprowadziła 5 rejonowych konferencji dla wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i zespołów charytatywnych. W konferencjach wzięło udział 290 osób z 81 parafii. Jednym z zadań Caritas Archidiecezji Krakowskiej jest budzenie wyobraźni miłosierdzia, wspieranie i koordynowanie kościelnych akcji i działań charytatywnych. Zgodnie z wolą Metropolity Krakowskiego ks. kard. Stanisława Dziwisza krakowska Caritas rozpoczęła program aktywizacji i szkoleń wolontariuszy z parafii, mający na celu usprawnienie pracy istniejących parafialnych zespołów i utworzenie nowych, tak aby na terenie każdej parafii działały grupy wolontariuszy, bezinteresownie pomagających bliźnim w potrzebie.

Ksiądz Kardynał apelował w liście na 64. Tydzień Miłosierdzia: „Zastanówmy się, jakie dary możemy ofiarować naszym potrzebującym braciom. Czy nie mógłby to być dar naszego czasu, włączenie się w pracę parafialnych zespołów Caritas? Wciąż w wielu parafiach brakuje aktywnie oraz systematycznie działających dorosłych wolontariuszy. Jest to zadanie dla krakowskiej Caritas, ale też dla każdego z nas. Pamiętajmy o potrzebie uczynków miłosierdzia względem duszy i ciała. Nie pozwalajmy sobie na bierność i marnowanie czasu przed telewizorem, gdy obok nas ktoś chory lub starszy cierpi w samotności.”

Rejonowe konferencje szkoleniowe, przeprowadzane pod hasłem „Razem możemy więcej” przeznaczone są dla liderów i zarządów już istniejących Parafialnych Zespołów Caritas, Parafialnych Zespołów Charytatywnych naszej diecezji, jak również dla przedstawicieli tych parafii, w których takie grupy jeszcze nie funkcjonują. Przedstawiciele ci w przyszłości mogliby się stać liderami takich grup.

W sprawie wolontariatu w parafiach i kolejnych konferencji najlepiej kontaktować się z koordynatorem ds. wolontariatu, ks. Jarosławem Nowakiem: kom. 604 95 44 55, e-mail: jnowak@caritas.pl.

Rozbudowa Centrum Opiekuńczo-Leczniczego Caritas w Zatorze. Krakowska Caritas podpisała z Gminą Zator list intencyjny w sprawie współpracy przy pozyskiwaniu środków na rozbudowę ośrodków Caritas w Zatorze: Domu Pomocy Społecznej i Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego im. Hanny Chrzanowskiej. Centrum Opiekuńczo-Lecznicze Caritas im Hanny Chrzanowskiej w Zatorze mieści Dom Pomocy Społecznej, Zakład Opiekuńczo–Leczniczy oraz miejsca dla pacjentów przyjeżdżających na turnusy rehabilitacyjne. Z zabiegów i pomocy pielęgniarek korzystają też mieszkańcy Zatora. Centrum cieszy się bardzo dobrą opinią pacjentów ze względu na jakość opieki i rehabilitacji. Wiele osób oczekuje na przyjęcie do ośrodka i wraca do niego na kolejne pobyty. Placówka wciąż się rozwija. Niedawno rozszerzono zakres świadczeń o zajęcia z hipoterapii i zabiegi z krioterapii. Aby dostosować ośrodek do obecnie obowiązujących norm, zwiększyć ilość miejsc w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym oraz zapewnić pacjentom lepsze warunki pobytu i rehabilitacji, konieczna jest rozbudowa istniejącej placówki. Gotowe są już plany nowego skrzydła. Aby rozbudowa doszła do skutku, Caritas musi zebrać konieczne środki. Rozbudowa będzie kosztować około 5 mln zł. Każda ofiara pomoże urzeczywistnić ten cel. Więcej informacji o ośrodku Caritas w Zatorze można znaleźć pod adresem: www.zator.caritas.pl.

Dziękujemy za pomoc w rozprowadzaniu wigilijnych świec. Gorąco dziękujemy wszystkim Księżom, Siostrom, wolontariuszom i ofiarodawcom, którzy włączyli się w Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Zebrane fundusze przeznaczone zostaną na przyszłoroczne ferie zimowe i wakacje oraz dofinansowanie placówek Caritas służących dzieciom. Złotówka od każdej świecy pozostaje do dyspozycji Księży Proboszczów w ramach funduszu parafialnego - na pomoc dla najuboższych rodzin w parafii.

Ks. Bogdan Kordula

Dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej