Ogólnopolska zbiórka żywności

W związku z planowanym na rok 2012 zmniejszeniem ilości żywności przekazywanej najuboższym w ramach programu PEAD Caritas Polska postanowiła zorganizować w dniach 9 i 10 grudnia ogólnopolską zbiórkę żywności: Kromka chleba”. W całej Polsce wolontariusze Caritas będą organizować w sklepach zbiórki artykułów o długiej przydatności do spożycia, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, olej, konserwy, herbata, słodycze itp.

Zachęcamy parafialne zespoły charytatywne i zespoły Caritas do włączenia się w tę akcję. Chętnych prosimy o kontakt z Caritas. Jeżeli zbiórka będzie odbywać się na terenie sklepów (poza terenem kościelnym), wolontariusze zobowiązani są do posiadania kopii uzyskanego przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej zezwolenia na zbiórkę publiczną, a następnie przekazać do biura Caritas sprawozdanie, gdyż jesteśmy zobowiązani do szczegółowego sprawozdania ze zbiórki publicznej. Zebraną żywność parafie mogą wykorzystać na swoim terenie na pomoc najuboższym lub przekazać do Punktu Socjalnego Caritas.

Biuletyn listopad 2011 numer (11/2011), 25.10.2011
Czytaj również