Wakacje z Caritas

Caritas Archidiecezji Krakowskiej zorganizowała podczas wakacji wypoczynek dla ponad 900 dzieci i młodzieży. Większość z nich pochodzi z ubogich rodzin. Są wśród nich też dzieci z rodzin, które ucierpiały w wyniku ubiegłorocznych powodzi i osuwisk oraz wolontariusze. 10 turnusów kolonii odbyło się w górach: w Orawce, Muszynie i Żegiestowie, a dwa nad morzem, w Ostrowie k. Karwii. Opiekę nad dziećmi sprawowało 102 wykwalifikowanych wolontariuszy, którzy poświęcają swój wolny czas, by stworzyć dzieciom i młodzieży atmosferę rodzinnego wypoczynku.

W nagrodę za całoroczną pracę pod żagle wyjechali po raz kolejny młodzi wolontariusze z Centrum Wolontariatu Caritas i Szkolnych Kół Caritas. Młodzi, którzy w ciągu roku poświęcali swój czas, biorąc udział w zbiórkach żywności, kwestach czy Integracyjnym Dniu Dziecka, organizowali pomoc dla chorych i potrzebujących kolegów w ramach Szkolnych Kół Caritas, wspólnie żeglowali po mazurskich jeziorach.

Na wyjątkowe atrakcje mogły liczyć podczas wakacji dzieci z Rodzinnych Domów Dziecka, które wyjechały na pielgrzymkę do Rzymu, Asyżu i San Giovanni Rotondo. Dziękujemy wszystkim sponsorom, którzy pokryli koszt wyjazdu. W zorganizowaniu pielgrzymki pomogło biuro Avanti Travel, które w porozumieniu z krakowską Caritas prowadzi akcję „Imprezy z sercem”.
Biuletyn wrzesień 2011 numer (9/2011), 26.08.2011
Czytaj również