Gazeta Caritas na pięciolecie Okna Życia
Z okazji piątej rocznicy powstania Okna Życia Caritas wydała gazetę o pomocy dzieciom. Można dzięki niej poznać okoliczności powstania i funkcjonowania Okna Życia, pracę rodzinnych domów dziecka i innych placówek dla dzieci, prowadzonych przez Caritas. Gazeta jest bezpłatna. Bardzo prosimy o zachęcenie parafian do tej lektury. Jeżeli któraś parafia chce otrzymać więcej egzemplarzy niż zostało przesłane, prosimy o kontakt. Dziś, gdy tyle różnych informacji zalewa codziennie ludzi, trzeba dotrzeć do nich z dobrymi wiadomościami o pracy Kościoła. Wszystkich, którzy chcieliby otrzymać gazetę, prosimy o kontakt z Caritas.

Okno Życia, powstałe w Krakowie z inicjatywy Caritas i Wydziału Duszpasterstwa Rodzin - miejsce bezpieczne dla dziecka i zapewniające anonimowość matce, w którym zdesperowane kobiety mogłyby zostawić noworodka, było pierwszym takim miejscem w Polsce. Wywołało chyba najżywszy odzew ze wszystkich akcji Caritas. Dziś jest jednym z ponad czterdziestu w naszym kraju. Pozostawiono w nim dotąd 14 dzieci. Zarówno rzecznik sądu, jak i policji potwierdzili jego skuteczność w ratowaniu życia zagrożonych niemowląt.
Biuletyn kwiecień 2011 numer (4/2011), 20.03.11
Czytaj również