Wolontariusze spotkali się na rekolekcjach
            Na tradycyjnych rekolekcjach Parafialnych Zespołów Charytatywnych i Parafialnych Zespołów Caritas po ubiegłorocznej covidowej przerwie spotkali się w Ośrodku Wczasowo - Rekolekcyjnym Caritas w Zakrzowie w trochę przerzedzonym z powodu pandemii składzie wolontariusze z różnych części diecezji. To nieoceniony czas wymiany doświadczeń, wspólnoty, a przede wszystkim nauk rekolekcyjnych Ks. Benedykta Flasińskiego CM, modlitwy, adoracji i wspólnej Mszy Świętej.

Dobrze było słyszeć, że pomimo pandemicznych problemów zespoły działają nieprzerwanie. Niektórym udało się odmłodzić swoje składy, wciągając do pracy nowych wolontariuszy. Inne współpracują ze Szkolnymi Kołami Caritas i młodzieżowym wolontariatem. Wiele zespołów zaangażowało się w program „Na codzienne zakupy” i rozprowadzanie żywności z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, przygotowują się do zbiórki żywności. Niektórzy wolontariusze przyjechali pierwszy raz, inni pamiętają początki reaktywacji Caritas. Rekord pobiła wolontariuszka z 35-letnim stażem w Parafialnym Zespole Charytatywnym!

Wolontariusze dzielili się swoją pracą. Angażują się w zbiórki na rzecz chorych dzieci i dorosłych, przekazują dary do zaprzyjaźnionych domów dziecka i na misje, organizują akcje krwiodawstwa w parafiach i remonty u podopiecznych. Najważniejsza jest jednak obecność przy ludziach samotnych, starszych i chorych, którzy czekają na każdą wizytę. Jak podkreślali wolontariusze, coraz częściej problemem jest nie materialna bieda, ale samotność.

Biuletyn październik 2021 numer (10/2021), 28.09.2021
Czytaj również