Wakacje z krakowską Caritas
Podczas wakacji krakowska Caritas zorganizowała dwa dziesięciodniowe turnusy kolonii dla 85 dzieci w Poroninie i Jeleniej Górze. Na każdym turnusie nad bezpieczeństwem dzieci czuwało 6 opiekunów. Na dwa turnusy kolonii w Muszynie wyjechały też dzieci z prowadzonej przez Caritas Świetlicy św. Kingi w Wieliczce.

Dzieci miały zapewnione wiele atrakcji. Były to gry i zabawy integracyjne, zajęcia i konkursy plastyczne, muzyczne i taneczne, wycieczki po górskich szlakach, zwiedzanie ciekawych miejsc, związanych z kultura i historią regionu, rozgrywki sportowe, gry terenowe, ale też dostosowane do wieku dzieci warsztaty z zasad udzielania pierwszej pomocy i zdrowego żywienia oraz zajęcia promujące zdrowy tryb życia.

Grupa plastyczna ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Krakowie łączyła tworzenie z wypoczynkiem na plenerze w Międzywodziu.

Placówki, które nie organizowały wyjazdów, zapewniły swoim podopiecznym wiele jednodniowych wycieczek.

Biuletyn wrzesień 2021 numer (9/2021), 5.09.2021
Czytaj również