Caritas dla ofiar pożaru w Nowej Białej

Caritas Archidiecezji Krakowskiej przekazała w poniedziałek 21 czerwca transport trwałej żywności, nowej odzieży, pościeli, koców i ręczników oraz sprzęty gospodarstwa domowego (garnki, talerze, sztućce itp.), rękawiczki jednorazowe i środki dezynfekcyjne dla rodzin poszkodowanych w pożarze w Nowej Białej. Wypłaciła też zapomogi w wysokości 5000 PLN dla 22 rodzin, które straciły dach nad głową.

Transport z pomocą wyjechał z Punktu Socjalnego Caritas w Brzegach. Nie zapomnieliśmy też o słodyczach dla dzieci. Dary zostały wyładowane w szkole, gdzie jest zorganizowany punkt przekazywania pomocy. Tego samego dnia popołudniem miały z nich powstać  paczki dla poszczególnych rodzin.

W południe na plebanii parafii św. Katarzyny dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Andrzej Kamiński przekazał zapomogi w wysokości 5000 PLN dla 22 rodzin, które straciły dach nad głową. „W ten sposób mogą kupić od razu najpotrzebniejsze rzeczy, czekając na wypłatę obiecanych środków” – stwierdził. Pomoc zadeklarowały też inne Caritas diecezjalne.

Biuletyn lipiec - sierpień 2021 numer (7 - 8 2021), 29.06.2021
Czytaj również