Respirator dla Wojskowego Szpitala Klinicznego w Krakowie
            Krakowska Caritas przekazała respirator transportowy dla Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką SPZOZ w Krakowie. Zakupiony przez Caritas Polska respirator odebrał z rąk dyrektora Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Andrzeja Kamińskiego Zastępca Komendanta Szpitala płk lek. Piotr Sokół. Przekazany sprzęt to jeden ze stu respiratorów kupionych przez Caritas Polska dla szpitali w ramach akcji „Wdzięczni Medykom” dzięki środkom pozyskanym od sponsorów. Fundatorem respiratora jest Carrefour.             Na początku pandemii, 3 kwietnia 2020, krakowska Caritas przekazała 100 000 zł na zakup respiratora Szpitalowi im. Żeromskiego w Nowej Hucie, który jako pierwszy w Krakowie zmierzył się z epidemią COVID – 19, a 28 kwietnia przekazała 40 000 zł na zakup respiratora transportowego Szpitalowi Specjalistycznemu im. J. Dietla 4 w Krakowie. Wpłaty na zakup respiratorów dla krakowskich szpitali były odpowiedzą na apel Caritas, ogłoszony 24 marca. Oprócz pomocy najuboższym i seniorom Caritas postanowiła wtedy włączyć się w pomoc placówkom służby zdrowia, które prosiły o wsparcie. Apel spotkał się z bardzo dużym odzewem ofiarodawców, który umożliwił pomoc szpitalom.
Biuletyn grudzień 2020 numer (12/2020), 2.12.2020
Czytaj również