Pomagamy powodzianom

W odpowiedzi na szkody wyrządzone przez ulewy w wielu miejscowościach naszej archidiecezji metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski zarządził zbiórkę do puszek na pomoc poszkodowanym, która odbędzie się w niedzielę 5 lipca. Zebrane ofiary przekazane zostaną do Caritas Archidiecezji Krakowskiej, która zajmie się organizacją pomocy.

Zwracamy się do księży proboszczów parafii, które zostały dotknięte tą klęską, aby jak najszybciej poinformowali swoich parafian o możliwości ubiegania się o pomoc ze strony Caritas. Pomagamy osobom i rodzinom, którym zostały zalane pomieszczenia mieszkalne. Przyznaną kwotę można będzie wydatkować na zakup materiałów budowlanych i wykończeniowych związanych z remontem domu, na zakup zniszczonych mebli oraz tylko dużego zniszczonego przez wodę AGD (pralka, lodówka, kuchenka gazowa). Pomoc będzie przyznawana na podstawie złożonego w biurze Caritas wypełnionego wniosku, opieczętowanego i podpisanego przez księdza proboszcza. Wzór wniosku jest dostępny na stronie internetowej Caritas, jako załącznik aktualności „Pomagamy powodzianom” i w dziale „Do pobrania”.

Istnieje także możliwość wypożyczenia osuszaczy i myjek ciśnieniowych. Również ten sprzęt wypożyczamy tylko osobom prywatnym do mycia i osuszania pomieszczeń mieszkalnych. Zainteresowanych prosimy o kontakt z biurem Caritas Archidiecezji Krakowskiej, ul. M. Ossowskiego 5, 30-656 Kraków, tel. 12/ 637 07 12, 12/ 638 07 08, e-mail: krakow@caritas.pl.
Biuletyn lipiec - sierpień 2020 numer (7 - 8 2020), 3.07.20
Czytaj również