Tydzień Miłosierdzia

Inaczej niż zwykle przeżywaliśmy nasze patronalne święto: Niedzielę Miłosierdzia Bożego oraz 76. Tydzień Miłosierdzia, którego hasłem były słowa kard. S. Wyszyńskiego „Miłosierdziem budujemy Kościół Boży”. Tegoroczne Święto Miłosierdzia Bożego spędziliśmy w domach, duchowo pielgrzymując do tak bliskiego nam Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach.

„Święto Miłosierdzia Bożego to także patronalne święto Caritas, która przez swoją posługę wypełnia misję uczniów Chrystusa. W tej misji uczestniczą wszyscy, którzy na różne sposoby wspierają ubogich, a także ci, którzy naśladują postawę dobrego Samarytanina, by ratować swoich bliźnich, których zdrowie i życie są zagrożone. To święto, ustanowione przez św. Jana Pawła II, zwyczajowo rozpoczyna Tydzień Miłosierdzia - czas, który jest wezwaniem do refleksji i bardziej uważnego rozejrzenia się wokół, by lepiej dostrzec tych, którzy szczególnie potrzebują naszej pomocy” - napisał bp Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski w słowie na Niedzielę Miłosierdzia.

Gorąco dziękujemy za modlitwę w intencji pracowników, wolontariuszy, darczyńców i podopiecznych Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

Biuletyn maj 2020 numer (5/2020), 4.05.2020
Czytaj również