Pomagamy seniorom
Nasza Caritas wspiera osoby starsze i niepełnosprawne w trudnej sytuacji materialnej, które obecnie nie mogą wychodzić ze swoich domów. Przekazaliśmy już kilkaset paczek z żywnością i środkami czystości dla seniorów, które sfinansowaliśmy ze środków z Caritas Polska. W ramach akcji „Pomoc dla seniora” Caritas Polska przekazała nam na ten cel 50 000 zł. W akcję zaangażowanych jest kilkudziesięciu pracowników i wolontariuszy Caritas.

Ponadto terapeuci środowiskowych domów samopomocy i warsztatów terapii zajęciowej pomagają rodzinom osób niepełnosprawnych intelektualnie. Kuchnia św. Brata Alberta przy ul. Dietla 48 w Krakowie wydaje ciepły posiłek osobom bezdomnym i w trudnej sytuacji materialnej.

Staramy się dotrzeć do jak największej grupy osób, ale nie uda nam się to bez pomocy naszych darczyńców. To trudny czas dla osób schorowanych i starszych, które muszą zostać w domach. Chcemy choćby paczką z produktami codziennej potrzeby wnieść pod dachy domów trochę nadziei i otuchy. Bardzo prosimy, aby w parafiach organizować wolontariuszy, którzy pomogą przynieść zakupy osobom starszym oraz by zachęcać do pomocy sąsiedzkiej.

Biuletyn maj 2020 numer (5/2020), 4.05.2020
Czytaj również